Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Alblomning till påsk

Både gråal och klibbal har blommat från och till i några veckor, ostadigt väder har hämmat blomningen som nu lagom till påskhelgen kan sätta fart igen.

Klibbal i blom 24 mars 2016. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Klibbal i blom 24 mars 2016. Foto: Pia Östensson

Redan i början av mars såg vi den första klibbalen i Stockholm blomma. Detta exemplar är alltid tidigare än alla andra så den räknas inte riktigt. Ungefär samtidigt blommande de få gråalar vi känner till i Stockholmstrakten.

Gråal i norr

Gråalen är Sveriges nordliga art och förekommer främst norr om Dalälven men faktum är att den trivs bra i hela Sverige. Där den förekommer i södra Sverige blommar den alltid före klibbalen och kan blomma redan i januari milda vintrar.

I Gävle, Borlänge och Sundsvall inledde gråalen sin blomning i mitten av mars och höga pollenhalter uppmättes men kyla, snö och regn medförde att pollenhalterna snabbt sänktes.

Klibbal i söder

Ungefär samtidigt inledde klibbalen sin blomning i Stockholm men så kom kyligare väder och en hel del nederbörd även här och blomningen stannade av.

Klibbalen är Sveriges sydliga al och trivs bäst söder om Dalälven men förekommer ganska långt upp i norr, främst längs med ostkusten. I stora delar av mellersta och norra Svealand samt längs med norrländska ostkusten har den ännu inte börjat blomma.

Pollenhalter till påsk

Nu verkar det till helgen bli uppehållsväder, något varmare samt en hel del solchanser och lagom till påskhelgen sätter alblomningen fart igen och kan medföra att pollenhalterna på många håll blir höga.

Sidan uppdaterad 2016-03-24