Startsida
Logo Nturhistoriska riksmuseet

Björkblomningen är här!

De senaste dagarna har både vi och björkarna i södra Sverige mer eller mindre legat i startgroparna. De senare för att släppa pollen, de förra för att analysera och göra pollenprognoser.

Björkhänge. Foto: Pia Östensson

Björk med hängen 29 april. Foto: Pia Östensson

I år har kylan gjort att björkblomningen inte fått den ”rivstart” som är så vanlig då björken börjar släppa pollen.

Pollen från kontinenten...

I sydvästra Sverige har pollenhalterna vid flera stationer nått höga halter om inte kontinuerligt så i alla fall då och då under veckan. En del av de uppmätta pollenmängderna har också utgjorts av en fjärrtransporterad del – pollen från kontinenten och Baltikum når oss till och från med sydliga vindar.

...och lokala pollen...

Men nu i Valborgshelgen och i början på nästa vecka tror vi att det kan vara dags för de lite högre björkpollenhalterna bara det blir lite sol och värme. Risken är stor att hela södra Sverige, Götaland och södra Svealand, kommer att få höga halter av björkpollen. Som vi tidigare nämnt ser årets björkblomning ut att bli tämligen riklig i sydöstra Sverige.I Sydvästsverige och upp längs Norrlandskusten är antalet hängen färre och man kan då, förhoppningsvis, vänta sig en något lindrigare björkblomning och där dröjer blomningen ytterligare ett tag.


Sidan uppdaterad 2016-05-02