Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Björk i augusti

I augusti mognar björkens frön och de yr in överallt när vinden tar i. Vid trottoarkanten samlas de i drivor och man får sopa av dem från trädgårdsmöblerna. I samband med detta förekommer också låga halter av björkpollen i luften.

Björkfrö på utemöbler. Foto: Agneta Ekebom

Björkfrö på utemöbler. Foto: Agneta Ekebom

Björkpollen i fällan

I augusti förekommer alltid lite björkpollen i luften igen. Pollenkornen dyker upp i proverna som vi analyserar i mikroskop och ofta ser dessa björkpollen ganska slitna ut, ihopsjunkna och kanske trasiga. Men ibland ser de också förvånansvärt fräscha ut. Björken blommar ju i april – maj och i slutet av juni brukar björkpollenhalterna helt ha klingat av.

Så varför dyker de upp igen så här års?

Vi misstänker att förekomsten av björkpollen under sensommaren har samband med björkens fröfall. När björkfröna är mogna faller de till marken tillsammans med axfjällen från honaxet och bildar små drivor som man kan se på gator och trädgårdars altaner. När honaxet befruktades vid blomningen under våren var pollenkornen i farten och säkert kan vissa av pollenkornen ha kilat sig fast mellan axfjällen för att sedan frigöras när axet faller sönder och fröna sprids.

Kan de fortfarande orsaka allergier?

Vissa av björkpollenkornen skulle möjligen kunna ha kvar lite av sin allergiframkallande potential, men det vet vi ingenting om.

Sidan uppdaterad 2016-08-19