Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Efter hassel och al kommer alm och sälg - därefter björk!

Al- och hasselblomningen är i det närmaste över i södra Sverige men i norr tilltar blomningen. Andra arter står nu på tur att blomma såsom alm och sälg men det dröjer inte länge förrän björken sällar sig till de blommande arterna.

Almblomma. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Almblomma i april. Foto: Pia Östensson

Alblomningen lider mot sitt slut i södra Sverige men i norr tilltar blomningen och där är det gråalen som står för pollenproduktionen. Hasselblomningen är över för i år även om ett och annat pollenkorn fortfarande kan hitta vägen in i våra pollenfällor!

Efter hassel och al – alm och sälg!

Almblomningen inleds nu i södra Sverige. Den förekommer främst i Götaland, Svealand och i södra Norrland där den mestadels är planterad. Almen är en stor pollenproducent och vid gynnsamt väder kan pollenhalterna snart börja stiga. Lyckligtvis är almpollenallergi sällsynt. Med tanke på den sjukdom som härjar bland almarna, holländsk almsjuka, så har vi än så länge inte märkt någon minskning i mängden almpollen. Även sälg är nu på gång att blomma i landets södra delar.

…men sedan kommer björkblomningen!

Tiden går fort och snart det dags för björkblomning i landets södra delar eller som en kollega till mig uttryckte det ”lagom till nästa löning”. De första lokala björkpollenkornen brukar dyka upp runt den 20 april men låga halter av björkpollen kan tidigare fjärrtransporteras från kontinenten. Därefter kan halterna stiga snabbt till höga nivåer. Det börjar m.a.o. bli dags att planera om man behöver medicinera mot sin allergi.

Sidan uppdaterad 2016-05-23