Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Hur svår är årets björkpollensäsong?

Björkpollensäsongen i år verkar vara riktigt besvärlig för många allergiker. När tar eländet slut undrar man?

Hängen på ek. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Hängen på ek. Foto: Pia Östensson

För södra Sverige kan man nu säga att kulmen i björkpollen-säsongen har passerat och det kan vara läge att summera lite av det som varit hittills.

2016 vs 2014

Den totala mängden björkpollen som hittills har uppmätts kommer inte att nå upp i nivå med mängderna som registrerades 2014. Till dags dato har vi i Stockholm noterat drygt 9000 björkpollen medan det vid samma datum 2014 var 23 000 björkpollen och den totala mängden under den säsongen var drygt 26 000. Fjolårets (2015) sparsamma björkblomning gav totalt 2900 pollen. I år har vi i Stockholm haft 4 dagar med mycket höga halter, de första dagarna i maj. 2014 var det totalt 9 dagar med mycket höga halter, då under perioden 20-29 april. Ser mer i våra grafer.

Inte slut ännu

Den totala björkpollenmängden kommer fortsätta att fyllas på i år, mycket av blomningen i Norrland kvarstår och björkpollen kan därmed transporteras söderut med nordliga vindar framöver.

Och vi brukar tjata… glöm inte bort att många björkallergiker reagerar också på bok- och ekpollen! Nu när halterna av björkpollen minskar i södra Sverige börjar istället ekarna att blomma och även om halterna av ekpollen inte alls blir lika höga får man kanske ändå tänka att mängden pollen i luften fortsätter att vara hög.

Många frågor

Många som kontaktar oss och frågar när björkeländet tar slut verkar ha långdragna besvär även när björkhalterna sjunker. Så om de verkligt svåra besvären sätter igång nu snarare än för en vecka sedan så är det kanske ekpollen som är boven i dramat. Eller…? Hur fungerar den allergiska reaktionen, blir den värre ju längre tid man utsätts? Eller är det gräs-, gran- eller tallpollen? Frågorna hopar sig…

Sidan uppdaterad 2016-05-12