Startsida
Logo Nturhistoriska riksmuseet

Nu är den här - årets björkblomning!

Björkblomningen smyger igång men det kyliga vädret hämmar pollensläppet

Björkhänge. Foto: Pia Östensson

Björkhänge 21 april. Foto: Pia Östensson

Björkblomningen börjar nu komma igång i södra Sverige. Det är främst björkar som står i skyddade lägen som börjar släppa pollen. Så här i skrivande stund (fredag 22/4) kan man inte säga att det ännu är någon allmän blomning. Björkarnas hängen är redo att släppa pollen men det kylslagna vädret hämmar pollensläppet. När blomningen och därmed pollensläppet väl tar fart stiger halterna på bara ett par dagar från låga till höga halter eller t.o.m. mycket höga halter.

En riklig blomning i sydöst men något mindre i sydväst och i norr

Vi räknar med att den allmänna blomningen i södra Sverige kan komma igång under nästa vecka om vädret blir något så när gynnsamt. I norra Sverige dröjer björkblomningen ytterligare ett par veckor.
Tar man en titt på björkarna här i sydöstra Sverige kan man se att de flesta har mycket hängen i år och då finns också förutsättningarna för att det ska bli ett tämligen rikligt björkpollenår. I Sydvästsverige och upp längs Norrlandskusten är antalet hängen färre och man kan då, förhoppningsvis, vänta sig en något lindrigare björkblomning.

Sidan uppdaterad 2016-05-23