Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Testa vår app Pollen

Vår pollenapp är klar! Hjälp oss att testa den och berätta för oss vad ni tycker. Den är utvecklad i Österrike och anpassad till svenska förhållanden av oss tillsammans med våra sammarbetspartners.

Pollenapp.Förstora bilden

Pollenapp.

Pollenapp.Förstora bilden

Pollenapp.

Nu är den första versionen äntligen här. Den skulle ha varit klar när pollensäsongen startade i år, men det är ofta mer jobb än man tror och nu satsar vi på att den fungerar perfekt till starten av nästa års pollensäsong.

Testa appen

Nu behöver vi er hjälp. Alla ni som är allergiska, speciellt mot gräs- och gråbo, ni som bor eller reser norrut, framförallt i Lappland och i fjällnära områden där björken fortfarande kan blomma.

Ladda ned

Appen når du från sajten polleninfo.org Länk till annan webbplats. (tyskspråkig). Välj vilket operativsystem (iOS, Android & Windows Phone) och skanna den QR-kod som visas med din mobiltelefon och rätt sida öppnas.

Du kan även ladda hem den från Apple App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Google App Store.

Funktioner

I appen kan du bland annat:

  • Välja för vilka pollenslag och platser du vill ha en pollenprognos.
  • Lägga in dina symtom.
  • Jämföra med aktuella halter av ett visst pollen i form av en graf.
  • Få en personlig pollenprognos som baseras på hur just du reagerar vid en viss halt på ett visst pollen, förutsatt att du lägger in dina symtom under ett antal dagar.

Växtlexikon och språk

I appen finns ett växtlexikon med information om de mest allergena växterna. Växterna presenteras också med bild och en beskrivning var de vanligtvis förekommer.

Appen finns i dagsläget på svenska, engelska och tyska och det ryktas om att den snart finns på franska.

Vad tycker du?

Skriv till oss på Palynologiska laboratoriet, pollen@nrm.se och berätta vad du tycker, eller fyll i vårt frågeformulär om appen. Är det något som saknas, något som inte fungerar bra? Under sommaren hinner vi troligtvis varken svara på mejl eller åtgärda problem. Vi samlar ihop allt och tar nya tag till hösten.

Samarbetspartners

Den svenska versionen av pollenappen är ett samarbete med forskningsgruppen i aerobiologi och polleninformation vid öron-, näs- och halskliniken vid det Medicinska universitetet i Wien, Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, Pollenlaboratoriet i Umeå AB, Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm samt ALK Nordic.

Sidan uppdaterad 2015-07-13