Startsida
Logo Nturhistoriska riksmuseet

Björkpollen i luften

Det är inte direkt någon värme i sikte så björkblomningen kan inte riktigt ta fart, men har på sina håll smugit igång.

Björkhänge. Foto: Pia Östensson

Björkhänge. Foto: Pia Östensson

Tidig blomning

Det är inte första gången vi tror att björkarna ska börja blomma ovanligt tidigt men varje år kommer ett litet bakslag i vädret, från en ganska varm, ibland ovanligt varm vår till iskyla och ibland det kallaste april sedan mätningarna startade.

Blommande björk

Innan påskhelgen rapporterades att björkar setts blomma i Skåne, Blekinge och i trakterna kring Kalmar. Och vi funderade på om det möjligtvis skulle bli en påsk med höga halter björkpollen men nordanvindarna satte stopp för det. Många allergiker var nog ändå nöjda med påskvädret för det var inte på många platser i landet det förekom några större mängder av pollen.

Ännu ingen fart på björkblomningen

Det kyliga vädret verkar hålla i sig ett tag och endast björkar i särskilt gynnade lägen har börjat blomma eller ligger i startgroparna och en generell björkblomning verkar inte vara aktuell förrän tidigast i början av nästa vecka och då i de sydligaste och sydostliga delarna av Sverige. Det lutar åt att björken i övriga landet inleder sin blomning i slutet av april som hör till det vanliga. Det kan dock finnas björkpollen i luften inte bara från den lokala blomningen utan även framför allt vid sydliga vindar då björkpollen kan transporteras med vindar från blomningen på kontinenten.

Sidan uppdaterad 2017-04-19