Startsida
Logo Nturhistoriska riksmuseet

Boken blommar i Sydsverige

Våra stationer i södra och mellersta Sverige har rapporterat om blommande bokbestånd den senaste veckan. Just nu blommar boken i hela sitt utbrednings­område. Det ser ut som om bokens blomning blir ovanligt riklig i år.

Blommor hos bok. Foto: Pia Östensson

Blommor hos bok. Foto: Pia Östensson

Boken blommar rikligt i år

Boken blommar i maj och pollenhalterna i södra Sverige är vanligtvis måttliga även om blomningens intensitet varierar kraftigt från år till år. Pollen ifrån bok har en förmåga att utlösa allergiska reaktioner som dock uppges vara lindriga. Många björkpollenallergiker korsreagerar på bokpollen. Eftersom björken blommar mellan april – juni, ofta med höga pollenhalter och svåra symtom så är det troligt att en överkänslighet för pollen ifrån bok ofta maskeras av den uppmärksammade björkblomningen. Enligt rapporterna hittills i maj så verkar det som om bokens blomning överlag är riklig i år.

Eken kommer igång

Under den senaste veckan har det börja komma rapporteringar om att ek blommar i Götaland och östra Svealand. Med tanke på att det utlovas höga sommartemperaturer under den kommande helgen så kan halterna av pollen från ek väntas stiga och bli måttliga, och på sina håll höga. Det har observerats påverkan på ekblommor, troligtvis på grund av kyla i maj så det återstår att se hur halterna av pollen ifrån ek blir denna säsong. Eken blommar i slutet av maj och en bit in i juni. Ekens pollenproduktion är riklig och har stor förmåga att utlösa allergiska reaktioner. För dom cirka 80 % av björkpollenallergikerna som även reagerar på ekpollen så kan syntomperioden bli något förlängd.

Björkens blomning låter vänta på sig i Norrland

Det är fortfarande stor risk för höga halter av björkpollen i Götaland, utom i Skånes västra delar, samt i Svealand. Höga försommartemperaturer når upp till Södra Norrlands kustland under den kommande helgen. Så även där kan pollenhalterna ifrån björk komma att nå upp till höga nivåer under helgen och i början på nästa vecka. För övriga delar av Norrland ser det just nu ut som om björkblomningen i Norrland går ett måttligt år till mötes.

Sidan uppdaterad 2017-05-19