Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Alblomningen avancerar norrut och sälg är näst på tur

Länge har det varit lugnt, mest enstaka pollen i fällorna. Säkert har allergiker träffat på några al- och hasselpollen också under februari och mars. Men nu under andra veckan i april har det kommit mer - och mer ska det bli.

Sälg i Stockholm 13 april. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Sälg i Stockholm 13 april. Foto: Pia Östensson

Blommande klibbal i Stockholm

I Stockholm noterade vi i början av veckan en klibbal som var redo att släppa pollen. Bara en dag senare hade hängena sträckt ut sig på flertalet stora klibbalar längs Brunnsvikens ständer. En promenad längs "Hälsans stig" runt Brunsviken ger nu utan tvekan höga halter av alpollen i näsan.

Näst på tur

Blomningen hos sälg och olika arter av viden startar när de gula ståndarna tittar fram i de ludna videkissarna. I Stockholm har vi idag noterat en sälg som står gynnsamt till som börjar blomma inom kort.

Björken blommar på kontinenten

Björkblomningen har startat i bland annat Tyskand och Holland och i och med det är björkpollenbesvären inte långt borta. Vid vissa väderlägen, så som sydvindar, kan björkpollen fjärrtransporteras. Den lokala blomningen hos björk brukar i Stockholm ofta starta sista veckan i april . Vi får väl se om värmen den kommande veckan kan få björken att komma ifatt och hålla sin tidtabell trots att de tidiga arterna har varit så mycket försenade.

Sidan uppdaterad 2018-05-04