Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Dags att summera björkpollensäsongen

Det förekommer ännu björkpollen i luften men hur mycket björkpollen är det som har uppmätts hittills?

Diagram med årssummor av björkpollen i Stockholm.Förstora bilden

Diagram med årssummor av björkpollen i Stockholm.

Inget björkrekord

De allra flesta mätstationer har uppmätt mer björkpollen i år jämfört med i fjol. Undantagen är mätstationerna i Skåne och i Göteborg. Vid pollenmätstationerna i Stockholm och i Eskilstuna är det i år tio gånger mer björkpollen jämfört med i fjol, årssummorna för 2018 hamnar kring 20 000 vid dessa två stationer. Det var inte så länge sedan vi senast vi hade en björkblomning av liknande omfattning i Stockholm, 2014, men också 2012 och 2006 sticker ut som år med kraftig blomning. Trots att årets björkpollensäsong har varit kraftig i de östra delarna av landet slår inte årets björkpollensäsong någon av dessa tidigare toppår. Västsverige verkar för övrigt sedan ett par år ha vänt på sin tvåårscykel jämfört med övriga Sverige - får se om det håller i sig.

Mer ekpollen än vanligt

Mängden av pollen som har uppmätts från ek är också stor i år. Ekpollen förlänger troligen besvären för många björkpollenallergiker då allergenerna har stora likheter. Blomningen hos ek startar precis när halterna av björkpollen minskar.

Säsongen för trädpollen är över- gräs återstår

När nu även ekblomningen har passerat sin kulmen så är det slut på pollen från de allergena trädslagen och så återstår sommarens gräspollen samt gråbo.

Sidan uppdaterad 2018-08-16