Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Milt väder och hasselpollen

I Stockholm har vi fortfarande pollenfällan igång men några pollen har vi inte lyckats fånga. Men det är inte omöjligt att det finns enstaka hasselbuskar i blom.

Hassel i blom. Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Hassel i blom. Foto: Agneta Ekebom

Milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i november eller december. Det brukar inte vara någon omfattande blomning utan enstaka buskar som i sin tur bara sprider pollen från några av sina hängen. När det blir kallt ”stängs blomningen av” utan att hängena tar någon skada. När det sedan åter blir några dagar med milt väder kan hasseln fortsätta med sin pollenspridning.

Stänger av vid kallt väder

Vi gör som hasseln - blir det alldeles för kallt stänger vi av pollenfällan men i år har vi fortfarande mätningarna i gång i Stockholm.

Svårt att mäta pollen under vintern

Pollenfällan har inte direkt några problem med kylan men däremot med temperaturväxlingar mellan fukt och kyla. Pollenfällans smala öppning där luften sugs in täpps lätt igen av rimfrost, snö eller is. Hög relativ luftfuktighet hämmar också pollenspridningen effektivt. Ett annat problem är att luften på vintern är för kall och därmed ”stillastående”. Pollenkorn från några få blommande hasselbuskar blandas inte upp i luftlagren i någon större utsträckning och når då inte till pollenfällan. En känslig pollenallergiker som passerar intill ett par blommande hasselbuskar kan däremot konstatera att pollensäsongen har startat.

Att mäta pollen och att göra en prognos

Under högsäsong bygger våra pollenprognoser på de pollenhalter som vi mäter upp. Under vintern är pollenhalterna för låga att detekteras, om mätningarna ens utförs. För det stora flertalet av landets mätstationer innebär begränsade resurser att mätningarna i de flesta fall inte startar förrän i mars. Även om vi vet att det kan finnas hassel som blommar finns det inte resurser för att hålla servicen av dagliga pollenprognoser igång. Hittills har vi avstått från att ge en generell pollenprognos om låga halter av hasselpollen vintern igenom.

Sidan uppdaterad 2018-12-04