Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Pollenrapporter ifrån vårt avlånga land

Efter en osedvanligt kall och trögstartad vår så blommar lite av varje just nu - björk, viden, ek, bok och gräs. Björkblomningen avancerar norrut och ifrån Västkusten och Skåne rapporteras det om gräspollen. Björken producerar stora mängder pollen i år, vilket många allergiker känner av ordentligt.

Björk i Stockholm 2 maj. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Björk i Stockholm 2 maj. Foto: Pia Östensson

Björken blommar rikligt

Redan i vintras så kunde vi konstatera att björkträd i allmänhet hade väldigt många hängen. Frågan var – hur kommer dygnstemperaturerna att styra mognad och utsläpp av björkpollen? Nu kan vi konstatera att med början kring Valborgshelgen så hade värmesumman blivit tillräcklig hög för pollensläpp ifrån det stora antalet björkhängen. Vid mätstationerna i Svealand och nordöstra Götaland har det uppmätts höga och mycket höga halter av björkpollen de senaste veckorna. Mät­stationerna på västkusten och i Skåne har inte alls haft samma björkpollenmängder i år. Just nu så rapporteras höga och mycket höga halter av björkpollen vid mätstationerna i södra Norrland.

Eken kommer igång

Under den senaste veckan har det börja komma rapporteringar om ekpollen ifrån våra mätstationer i Götaland och östra Svealand. Med tanke på att det utlovas höga sommartemperaturer under den kommande helgen så kan vi vänta en ökning av antalet ekpollen i luften framöver. Eken blommar vanligtvis från mitten av maj och en bit in i juni. Ekens pollenproduktion är riklig och har stor förmåga att utlösa allergiska reaktioner. Ungefär 80 % av alla testade björkpollenallergiker reagerar även på ekpollen.

Gräs börjar blomma i södra Sverige

Gräs är ett- eller fleråriga örter med små och jämnbreda blad. Det finns många gräsarter och gräsmarkerna breder ut sig över hela landet. De vilda gräsen producerar mycket pollen och blommar från maj till september. Mest intensivt med gräspollen i luften är det vanligen från midsommar och några veckor framåt. Ännu så länge har det uppmätts låga halter av gräspollen vid mätstationerna på Västkusten och i Skåne.

Sidan uppdaterad 2018-05-25