Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Malörtsambrosia dyker upp när pollensäsongen är på väg att ta slut

När pollensäsongen är på väg att ta slut får vi långtransport av pollen från malörtsambrosia, en kraftigt allergiframkallande invandrare från nordamerika.

Malörtsambrosia (ragweed) i Europa under tisdagen. Källa: SILAM.Förstora bilden

Malörtsambrosia (ragweed) i Europa under tisdagen. Källa: SILAM.

Pollensäsongen är i stort sett över i Sverige i och med att våra senblommande gräsarter och gråbo blommat över i hela landet. Säsongen är emellertid inte över i övriga Europa. I och med sydliga vindar och en kraftig blomning i Mellaneuropa har pollen från malörtsambrosia kommit upp till Sverige de senaste dagarna. De största mängderna verkar ha kommit in över Mellansverige men även södra och norra delarna av Sverige har drabbats. Bilden visar en modell av hur pollen från malörtsambrosia (ragweed på engelska) spred sig över europa under tisdagen. Modellen kan följas på Finlands meterologiska instituts, SILAMs, hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Malörtsambrosia - en invasiv nordamerikan

Malörtsambrosia (Ambrosia artemisiifolia Länk till annan webbplats.) kommer ursprungligen från Nordamerika och har under 1900-talet spridits i Europa dels med importerat utsäde, dels med amerikanska trupper under de båda världskrigen. Idag sker spridningen i Sverige främst via importerade solrosfrön i fågelfröblandningar. Malörtsambrosian är en mycket kraftig allergen och även om den idag blommar för sent för att hinna sätta frö är den mycket anpassningsbar och med fortsatt införsel av fågelfrö och ett mildare klimat ökar risken för att den blir ett permanent inslag i den svenska floran.

Sidan uppdaterad 2019-09-11