Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Björkblomningen närmar sig

Nu kan man se att björkarnas bladknoppar börjar spricka och hängena har skiftat färg. Hela vintern har hängena varit små och helt bruna till att nu börja svälla och bli gula.

Björkhänge 2020-04-02 i Stockholm. Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Björkhänge 2020-04-02 i Stockholm. Foto: Agneta Ekebom

Björkar nära dig

Tidpunkten för när björkarnas blomning och pollenspridning startar närmar sig. Hanhängena, där pollenkornen finns, börjar snart att sträcka på sig och bli mjuka. I Stockholm kan man nu se björkar i gynnade lägen där bladknopparna börjar skifta i grönt. Blomningen hos björk sammanfaller i stort sett med lövsprickningen som räknas från när man ser hela bladskivan.

Björkpollen på kontinenten = risk för fjärrtransport

Björkblomning har rapporterats från Österrike och Schweiz sedan någon vecka tillbaka och har också startat i Tyskland och Nederländerna. Den gångna veckans väderläge har för vår del inneburit kalla nordliga och västliga vindar. Ett omslag till mer sydliga vindar i helgen och i nästa vecka kan innebära att björkpollen transporteras med vinden till våra breddgrader, så kallad fjärrtransport.

Allergiska symptom

Låga halter av björkpollen kan börja förekomma i luften till följd av fjärrtransport och allergiker får vara uppmärksamma på sina allergiska symptom.

Sidan uppdaterad 2020-04-03