Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

En tillbakablick på året som gått

Året började med en extremt mild januari-månad med många nya temperaturrekord och fortsatte med en mild februari. Pollenmätningarna startade på många håll tidigare än vanligt. Väntar en repris?

Hasselhänge Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Hassel i Solna 2020-12-17. Hängena har börjat stäcka på sig. Foto: Agneta Ekebom

Tidig start 2020

Redan den första arbetsdagen efter trettonhelgen startade vi pollenfällan i Stockholm och när vi gjorde den första avläsningen efter en vecka hade vi fångat årets första pollen från hassel. Samtidigt hade vi upptäckt en hasselbuske som blommade och släppte pollen i Bergianska trädgården i Stockholm.

2020 noterades gråal som blommade i Stockholm den 9 januari och klibbal den 19 februari. I hela landet noterades dock att det var extremt få hängen på alarna. De alpollenhalter som uppmättes var också på många håll rekordlåga, inte så konstigt då det året innan var tvärtom.

Mars mer normal

Mars temperaturer var mer normala och eftersom alarna hade blommat så tidigt var mars en ganska lugn månad på pollenfronten. Annars brukar mars vara månaden då mätningar och prognosrapportering normalt drar igång. Pollen från alm och från sälg och viden förekom från mitten av mars vilket var ungefär två veckor tidigare än normalt.

Björkpollen i mitten av april

Årets milda start hade bäddat för tidig björkblomning. När vi tittar tillbaka på bilder ser vi att hängena hos björk i Stockholm var långt utvecklade redan i slutet av mars, gräset var grönt, scilla och andra vårlökar blommade. Vädret var milt fram till påsk den 9 april och bladknopparna på björkarna hade till och med börjat spricka upp. Hos björk sammanfaller pollensläppet i stort sett med lövsprickningen. Men så blev påskhelgen kall och de allra första björkarna släppte pollen den 15 april och när värmen kom tillbaka den 20:e så var säsongen i full gång.

Maj kallare än normalt medan juni var varm.

Gräspollensäsongen startar normalt i maj men det kalla majvädret gjorde att gräspollensäsongen kanske startade något senare än normalt, i månadsskiftet maj/juni i Stockholm. Juni var sedan mycket varm och i vissa fall rekordvarm. Att gräspollenhalterna brukar ha en topp kring midsommar stämde bra även i år då midsommarhelgen bjöd på högsommarvärme.

Gråbopollen i juli som vanligt

Blomningen hos gråbo brukar starta under andra halvan av juli och blomningen pågår främst under de kommande fyra-fem veckorna. Ibland kommer det en påspädning senare i form av pollen från samma växtsläkte som fjärrtransporteras, d.v.s. pollenkornen transporteras med sydliga vindar från blomning som pågår i södra Europa.

Malörtsambrosia sist ut

Det sista pollenslaget som gör entre i slutet av säsongen är malörtsamborsia som främst förekommer genom fjärrtransport. I år inträffade två sådana episoder. En episod som främst drabbade Stockholm i början av september och sedan en som omfattande mer av landet i slutet av september.

Snart börjar det om

Redan nu innan jul ser vi vissa hasselbuskar som har långa mogna hängen och många allergiker har hört av sig och berättat att de haft besvär sedan mitten av november. Om pollen förekommer är halterna dock så låga och lokala attde inte märks i mätningarna. I Stockhom har vi fortsatt mäta hela hösten och vi fortsätter över jul och in på det nya året.

Vi får se om nästa år bjuder på en repris av detta år, hoppas inte!
Kan man få hoppas på lite vinter och vila från pollen.

Sidan uppdaterad 2020-12-21