Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Liten pollenskola - hassel

Sedan vi i slutet på november efterlyste bilder på blommande hassel har vi fått en hel del fina bilder men ingen som har visat hassel i blom. Vi tänkte därför starta Lilla pollenskolan där vi går igenom grunderna i fenologi - läran om årligt återkommande faser i naturen, i det här fallet blomning.

Vi börjar med hur hassel ser ut när de blommar.

Hasselhänge Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Så här ser hasselhängen ut när de blommar. Foto: Agneta Ekebom

Omoget hasselhänge Foto: Björn GeddaFörstora bilden

De här hasselhängena blommar inte. Foto: Björn Gedda

En del träd bildar pollen på sommaren och släpper dem på våren

Hasseln, björk och al har alla hängen som bildas och är fullt synliga på träden redan under sensommaren men de blommar alltså normalt minst ett halvår senare. Det här är en smart strategi om man vill komma igång tidigt på våren med blomningen och ha gott om tid att bilda frön.

Det är inte ovanligt att någon enstaka hassel kan blomma i slutet av december men att de blommar i november är däremot ovanligt. Al startar normalt sin blomning i mars men kan börja tidigare i februari (gråal kan blomma i januari) men också dröja ända till april. Björk blommar från mitten av april till början av juni.

Hassel

På bilderna ovan syns omogna hängen till vänster och mogna hängen till höger (klicka för större bild). Det omogna hänget är hårt medan det mogna är mjukt och sladdrigt. Om man skakar det mogna hänget mot handen så kan det bli gula märken efter pollen.

Läs mer om hassel under rubriken Allergiframkallande pollen. 

Sidan uppdaterad 2022-03-15