Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Symptom på pollenallergi?

De senaste två veckorna har vi fått höra från flera personer som har symptom som de brukar förknippa med pollenalleri. Kan det finnas pollen i luften nu?

Uppdaterad info 17 nov: Ja, foton bekräftar att det finns hassel som blommar.

Hasselhänge Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Så här ser hasselhängen ut när de blommar. Foto: Agneta Ekebom

Inga pollen i mätningarna

Milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i november eller december. Det brukar inte vara någon omfattande blomning utan enstaka buskar som i sin tur bara sprider pollen från några av sina hängen.

Dessa mycket låga halter av pollen brukar sällan registreras i vår pollenfälla. I Stockholm mäter vi fortfarande men har inte registrerat några pollen den senaste tiden.

Blomning i november

Det tidigaste som våra kollegor i Göteorg har sett hassel som släpper pollen är i slutet av november. I år har vi ännu inte sett några hasselbuskar med hängen som redo att släppa pollen, men omöjligt är det ju inte denna mycket milda höst.

Igen fjärrtransport

I oktober anses pollensäsongen vara avslutad i hela Europa och pollenmätningarna ligger på de flesta håll nere. I slutet av december brukar man i Österrike och Tyskland förvänta sig blomning av en mycket tidigblommande al, berliner-al, och då startar också mätningarna på flera håll.

På vissa håll finns denna berlineral planterad i städer även i Sverige, liksom en hassel som heter turkhassel. Båda bidrar med pollen och ökade allergibesvär under vintern när man normalt inte kopplar symptom till pollenallergi.

Sidan uppdaterad 2020-11-26