Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Uppdatering: Symptom på pollenallergi?

Vi har de senaste veckorna fått höra från flera personer som har symptom som de brukar förknippa med pollenallergi och nu har vi även bildbevis från Skövde.

Om du ser en blommande al eller hassel får du gärna skicka in en bild på den till oss med information om var den är tagen. Kanske kommer biilden med i vår nästa notis!

Hasselhänge Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Så här ser hasselhängen ut när de blommar. Foto: Agneta Ekebom

Enstaka pollen i mätningarna

Milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i november eller december. Det brukar inte vara någon omfattande blomning utan enstaka buskar som i sin tur bara sprider pollen från några av sina hängen.

Dessa mycket låga halter av pollen brukar sällan registreras i vår pollenfälla. I Stockholm mäter vi fortfarande och den 19 november hittade vi ett fåtal hasselpollen.

Blomning i november

Det tidigaste som våra kollegor i Göteorg har sett hassel som släpper pollen är i slutet av november. Vi har själva inte sett några blommande buskar men vi har som sagt bildbevis från Skövde.

Ingen fjärrtransport

I oktober anses pollensäsongen vara avslutad i hela Europa och pollenmätningarna ligger på de flesta håll nere. I slutet av december brukar man i Österrike och Tyskland förvänta sig blomning av en mycket tidigblommande al, berliner-al, och då startar också mätningarna på flera håll.

På vissa håll finns denna berlineral planterad i städer även i Sverige, liksom en hassel som heter turkhassel. Båda bidrar med pollen och ökade allergibesvär under vintern när man normalt inte kopplar symptom till pollenallergi.

Sidan uppdaterad 2020-12-02