Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Än är inte pollenfaran över... Den lurar i vassen...

Pollensäsongen lider mot sitt slut och halterna av pollen är nu mestadels låga men vissa gräs och örter blommar fortfarande och kan blomma långt in på hösten.

Phragmites australis - vass. Foto: Pia Östensson

Phragmites australis - vass. Foto: Pia Östensson

Gråbo

Gråboblomningen är så gott som över och endast enstaka plantor blommar, varje planta släpper dock tusentals pollen och kan fortfarande vara ett gissel för allergiker.

Blåtåtel och vass i blom

Gräsen fortsätter att blomma det är främst de senblommande gräsarterna blåtåtel (Molinia caerulea) och vass (Phragmites australis) som nu sprider pollen.

Är alla gräs lika allergena?

Den gräsart som man vanligtvis använder i allergitest är timotej den ingår i underfamiljen Pooideae där de flesta av Sveriges gräsarter återfinns. Är man allergisk mot timotej är det högst sannolikt att man korsreagerar på de andra arterna i denna underfamilj då allergenerna liknar varandra.

Vass och blåtåtelns allergena betydelse är oklar. Släktskapsmässigt tillhör vass och blåtåtel underfamiljen Arundinoideae medan de flesta andra gräsarter i Sverige som sagt tillhör underfamiljen Pooideae.

Därmed finns möjligheten att de skiljer sig så pass mycket att vissa skulle kunna vara mer allergiska mot pollen från blåtåtel och vass än exempelvis pollen från timotej och omvänt.

Sidan uppdaterad 2021-08-27