Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Höga halter av alpollen

I Stockholm steg halterna av alpollen till höga nivåer den 20 mars och nu kring den 25:e har halterna närmat sig, men inte riktigt nått upp till, mycket höga nivåer. Jämfört med i fjol är halterna av alpollen skyhöga.

Alhänge Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Mängder av alhängen säsongen 2021. Foto: Agneta Ekebom

Många hängen

Inför den här säsongen har alträden satsat fullt ut på att producera mängder med hanhängen som är sprängfyllda med pollen. Ett enda hänge innehåller flera miljoner pollenkorn!

2020 jämfört med 2021

I grafen nedan kan man se hur alpollensäsongen i Stockholm, så här långt, skiljer sig från fjolårets. De låga stalparna till vänster är alpollensäsongen 2020, som pågick från januari till första hälften av mars. Då var halterna låga hela säsongen. Staplarna till höger är årets säsong. I år har vi den huvudsakliga blomningen betydligt senare och halterna har nu klättrat långt upp på den höga skalan. Värden över 100 är höga och de två senaste dagarna har värdena varit på dryg 700 pollen per kubikmeter luft och dygn.

Se mer om vilka pollenhalter som har uppmätts hittills under säsongen i våra vanliga pollengrafer, de hittas under respektive station.

Algraf 2020-2021

Alpollensäsongen 2020 till vänster och 2021 till höger.

Sidan uppdaterad 2021-03-25