Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Liten pollenskola - al

Här kommer andra delen i vår serie om de vanligast fynden i vår pollenfälla. Nu när den meteorologiska våren kommit rekordtidigt till Stockholm, redan den 19 februari, tänkte vi prata lite om vårt andra tidigblommande trädslag, al.

Alhänge Foto: Agneta Ekebom

Så här ser alhängen ut när de blommar. Foto: Agneta Ekebom

Alens honblommor Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Alens honblommor. Foto: Pia Östensson

Bildas redan under sommaren

Alens hängen, liksom hasselns och björkens, bildas redan under sensommaren men blommar normalt minst ett halvår senare. Det här är en smart strategi om man vill komma igång tidigt på våren med blomningen och ha gott om tid att bilda frön.

Två arter

I Sverige har vi två inhemska arter av al, gråalen i norr och klibbalen i söder. Av de båda arterna är det gråalen som behöver minst antal varma dagar för att börja blomma vilket gör att blomningen i norr ibland startar före den i söder. Al startar normalt sin blomning i mars men kan börja tidigare i februari, gråal kan blomma i januari, men också dröja ända till april. Eftersom den sydliga klibbalen börjar blomma söderifrån så får vi ofta en pollensäsong som börjar både från norr och söder och möts i mitten.

Alblommor

På bilderna ovan syns hanblommor, hängen, och nyutslagna honblommor. Honblommorna är små och oansenliga men om du går förbi en al på våren, ta gärna en närmare titt på dess små fina rosa blommor.

Läs mer om al under rubriken Allergiframkallande pollen. 

Sidan uppdaterad 2021-04-21