Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Liten pollenskola - ek

Femte delen och nu är det dags för eken. Att ekpollen kan ge pollenallergi är det kanske inte många som vet. Hur många som är allergiska är okänt men många som reagerar på björkpollen känner också av när eken blommar.

Ekens blad- och blomknoppar i april. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Ekens blad- och blomknoppar i april. Foto: Pia Östensson

Ekar

I Sverige finns i vilt tillstånd två arter av ek, bergek (Quercus petraea) och ek (Quercus robur). Eken är ett stort träd som kan bli upp mot 30 meter högt, ha en omkrest på 10 meter och bli över 1000 år. Ekens naturliga utbredning går ungefär upp till Dalälven men planterade ekar finns att hitta långt upp i Norrland.

Blommorna

Blommorna hos eken är enkönade men han- och honblommor sitter alltid på samma träd. Hanhängen sitter som på ett pärlband, honblommorna sitter ofta på skaft, ibland ensamma ibland flera tillsammans. Ekens blommor kan ses först vid lövsprickningen.

Ekens honblommor. Notera pistillernas röda märken där pollenkornen ska landa.  Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Ekens honblommor. Notera pistillernas röda märken där pollenkornen ska landa. Foto: Pia Östensson

Ek - hanblommorFörstora bilden

Hängen med hanblommor. Foto: Pia Östensson
Ekpollen

Mängden hanhängen har inte alltid en stor betydelse när det kommer till att sia om pollenhalter. Mängden pollen beror nästan lika mycket på hur vädret kommer att vara när det är dags för pollensläpp. Förra året, 2020, verkade det som om ekarna skulle inleda sin blomning extra tidigt och att det skulle bli mycket ekpollen. Men ett rejält bakslag med kyligt och regnigt väder skadade ekens blommor och det blev en vår med väldigt lite ekpollen.

Inte heller verkar antalet ekpollen alltid påverka antalet ekollon, man kan ju tänka sig att när extra mycket pollen flyger i luften är det större chans för pollenkornen att hitta rätt och det kommer att bildas många ekollon. De åren det blir mycket ekollon verkar till stor del bero på hur många honblommor ekarna har anlagt. Vissa år är det faktiskt nästan omöjligt att hitta honblommor på ekarna och inga honblommor = inga ekollon.

När blommar eken

Eken börjar oftast blomma i mitten av maj. Det är sällan pollenhalterna kommer upp i mycket höga halter men 1-2 veckor med höga halter är inte ovanligt. Det är inte många som har testat om de är allergiska mot ek. Det beror troligtvis på att ek inte ingår i de vanliga testen, misstänker man ekallergi får man be specifikt om man kan få testa sig för det. En hjälp för att lista ut vilka arters pollen man reagerar på kan vara att använda vår pollenapp och pollendagbok. I dem kan man kan lägga in sina symtom och sedan jämföra med olika pollenhalter i luften.

Ekollon. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Ekollon. Foto: Pia Östensson

Ekens frukt är en nöt

När pollenkornen har hittat rätt pistill, utvecklas snart en nöt och som de flesta känner till kallas de för ekollon. Ollonen är fästade i en skål, cupula. Plocka ekollon hör faktiskt inte till allemansrätten utan får bara plockas med markägarens tillstånd.Sidan uppdaterad 2021-05-21