Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Liten pollenskola - viden

Vi fortsätter vår pollenskola med att kika närmare på sälg, viden och pilar - videväxter.

Sälg - Salix caprea - videkissarFörstora bilden

Sälg - Salix caprea - videkissar Foto: Pia Östensson

Videväxter

Nu har sälgen börjat blomma, sälg (Salix caprea) ingår i släktet Salix – vilket vi på svenska kallar viden. Salix tillhör familjen videväxter - Salicaceae där också släktet Populus - popplar ingår.

Till släktet Salix hör mängder av viden tex gråvide och bindvide men också pilar så som tex knäckepil. Sälgen är alltid först ut av videna när det ska till att blomma och pilarna blommar vanligtvis sist, vissa så sent som i maj - juni.

Alla har de videungar

Tidigt på våren kan man se de små videkissarna – sov du lilla videung än så är det vinter – många är det som då tror att sälgen har börjat blomma men det är som i visan fortfarande alldeles för kallt för ståndare och pistiller att titta ut. När det är dags har videkissen växt till sig ganska rejält och gula ståndare eller pistiller kan skymtas. När blomningen väl startar ser man inte längre mycket av den ulliga lilla knoppen.

Sälg - hanblommorFörstora bilden

Hanblommor Foto: Pia Östensson

Sälg - honblommorFörstora bilden

Honblommor Foto: Pia Östensson


Blommorna

Sälgen hör till de få arter som både pollineras av insekter och vind. De blommar på bar kvist och blommorna är ganska oansenliga men kanske ändå lite mer färgglada än vad som är det vanliga jämfört med de växter som främst pollineras med hjälp av vinden.

Blommorna är enkönade och alla arter inom familjen Salicaceae är tvåbyggare, dvs han- & honblommor finns aldrig på samma träd eller buske.

Mogna frön redo att flyga i vinden.Förstora bilden

Mogna frön redo att flyga i vinden. Foto: Pia Östensson

Några flugor letar pollen.Förstora bilden

Några flugor letar pollen. Foto: Pia Östensson


Luddiga fröer

När pollenkornen från hanblommorna transporterats till honblommornas pistiller sker befruktningen och inte långt efter bildas frön. Videnas frön har alla långa hår som ska hjälpa fröet att färdas i luften och därmed öka spridningen från moderträdet.


 

Humlor och bin

Sälgen är oerhört viktig eftersom den är en av de tidigblommande arter som bidrar med pollen och nektar till många nyvakna insekter.

Sälgen bidrar till att bin och humlor får kraft att pollinera alla våra frukt- och bärträd.

 Sidan uppdaterad 2021-04-21