Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Än är inte pollenfaran över... Den lurar i vassen...

Pollensäsongen börjar lida mot sitt slut och halterna av pollen är nu mestadels låga till måttliga men någon dag kan fortfarande gräs- och gråbopollen uppnå höga halter i områden där det finns gott om dessa arter.

Phragmites australis - vass. Foto: Pia Östensson

Phragmites australis - vass. Foto: Pia Östensson

Gråbo

Blomningen hos gråbo pågår i hela sitt utbredningsområde men har nått kulmen på många håll i landet. Varje planta släpper dock tusentals pollen och kan vara ett gissel för allergiker långt in på hösten.

Blåtåtel och vass i blom

Gräsen fortsätter att blomma det är främst de senblommande gräsarterna blåtåtel (Molinia caerulea) och vass (Phragmites australis) som nu sprider pollen.

Det finns numera många rabatter och blomsterarrangemang med prydnadsgräs. Ofta är det gräs som ej är inhemska och blommar sent. Ett av allergenerna i timotej (se nedan) återfinns hos i stort sett alla andra gräsarter på jorden. Reagerar man på just detta allergen är risken stor att man reagerar även på pollen från dessa gräs.

Är alla gräs lika allergena?

Den gräsart som man vanligtvis använder i allergitest är timotej den ingår i underfamiljen Pooideae där de flesta av Sveriges gräsarter återfinns. Är man allergisk mot timotej är det högst sannolikt att man korsreagerar på de andra arterna i denna underfamilj då allergenerna liknar varandra. Nästan alla gräsarter i Sverige tillhör underfamiljen Pooideae.

Vass och blåtåtel däremot tillhör släktskapsmässigt underfamiljen Arundinoideae och är några av få arter i Sverige som inte tillhör Pooideae. Vass och blåtåtelns allergena betydelse är oklar. Möjligheten finns att de skiljer sig så pass mycket att vissa skulle kunna vara mer allergiska mot pollen från blåtåtel och vass än exempelvis pollen från timotej.

Sidan uppdaterad 2022-08-15