Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

April, april..

Varje år hoppas man på att april månad ska bjuda på riktigt vårväder, men varje år kommer ett bakslag istället: aprilväder.

Snö på sälg. Foto Pia ÖstenssonFörstora bilden

Snö på sälg. Foto Pia Östensson

Efter att mars mestadels bjöd på sol och värme i hela landet, har aprilvädret gjort sitt intåg. Kalla nordvindar, regn och snö har präglat första veckan i april vilket i sin tur har medfört att pollenhalterna har minskat i stort sett hela landet. Klibbal och hasselns pollenspridning hade vid slutet av mars börjat avta i Götaland och Svealand medan den nordliga gråalen hade startat sin blomning. I vissa delar av Norrland hade gråalens pollenspridningen tagit fart men dämpas nu av de låga temperaturerna. Pollen från alm och sälg var på intåg i södra Sverige tills att det kyliga vädret medförde att pollenhalterna snabbt sänktes.

Uppehållsväder

Bakslaget i vädret som drog igång för några veckor sedan innebär inte att det är helt fritt från pollen. På gynnade platser och vid sol och uppehållsväder, kan alm- och sälgblomningen tillfälligt passa på att sprida sina pollen och höja pollenhalterna lokalt. Därför kan känsliga pollenallergiker som passerar intill sälgar och almar känna att det kliar i näsan.

Björkpollen?

Trots en tydlig återgång till vinterförhållanden i Skandinavien, har björkblomningen kommit igång i kontinenten. Och pollensäsongen är långt ifrån över! Björkpollen väntar runt hörnet…

Sidan uppdaterad 2022-04-07