Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Många gräsblommor i midsommartid

I Skåne har gräspollenhalterna redan för någon vecka sedan haft rejäla toppar med mycket höga pollenhalter. När vi nu går in i midsommarveckan ökar mängden gräspollen även i Svealand och Norrland.

Gräset timotej. Foto Pia ÖstenssonFörstora bilden

Gräset timotej. Foto Pia Östensson

Pollenspridning

Ju mer värme desto fler gräsarter kommer igång. Varmare luft ökar luftomblandningen och för upp gräspollen i lufthavet och mängden gräspollen sprider sig längre bort från sin ursprungsplats.

Tiden kring midsommar brukar vara den mest besvärliga för gräsallergiker. Det är då de flesta av våra gräsarter inlett eller inleder sin blomning och också perioden med flest sammanhängande dagar med höga eller mycket höga halter. Pollenhalterna minskar sedan så sakteliga under juli och augusti då inte lika många arter blommar.

Timotej - en stor pollenproducent

Runt midsommar inleder också gräset timotej (Phleum pratense) sin blomning. Kanske ett av de mest välkända gräsen och det gräs som vanligen ingår när man gör allergitest. Visar testet att man reagerar på pollen från timotej är man med största sannolikhet allergisk mot de flesta andra gräsarter som förekommer i Sverige.

Timotej ingår i underfamiljen Pooideae där de flesta av Sveriges gräsarter återfinns. Är man allergisk mot timotej är det som sagt högst sannolikt att man korsreagerar på de andra arterna i denna underfamilj då allergenerna liknar varandra.

Sidan uppdaterad 2022-06-17