Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Mätstart i Stockholm

9 januari satte vi igång pollenfällan för 2023 års säsong efter några veckors paus, då både pollenfällan och vi som jobbar med prognoserna behövde lite julledigt.

Hassel i blom. Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Hassel i blom. Foto: Agneta Ekebom

Göteborg och Malmö har haft igång sina pollenfällor året runt, sedan början av förra året, och även Stockholmsfällan har i princip varit igång hela året (förutom ett litet uppehåll då mellan 20 december till 9 januari).

Vi har fått indikationer att alen satt igång sin blomning på kontineneten och sydliga vindar kan ha spridit alpollen även upp till södra Sverige.

Milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i december. Det brukar inte vara någon omfattande blomning utan enstaka buskar som i sin tur bara sprider pollen från några av sina hängen. När det blir kallt ”stängs blomningen av” utan att hängena tar någon skada. När det sedan blir några dagar med milt väder kan hasseln fortsätta med sin pollenspridning.

Stänger av vid kallt väder

Vi gjorde som hasseln - stängde pollenfällan när det var kallt. Sedan den 9 januari har pollenfällan i Stockholm åter varit i gång och så snart vi har något resultat redovisas det i våra pollengrafer.

Sidan uppdaterad 2023-02-08