Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Vad är korsallergi?

Om man har pollenallergi är det vanligt att man också blir överkänslig mot vissa livsmedel, som äpplen, stenfrukter, jordgubbar, selleri och nötter. Man brukar kalla detta för korsallergi. Vanliga symtom vid korsallergi är att läpparna kan svullna och att det kliar i halsen.

HasselnötterFörstora bilden

Hasselnötter. Foto: Agneta Ekebom

Om du har korsallergi betyder det att du ibland reagerar på liknande allergiämnen från en annan källa. Det beror på att proteinerna i vissa retande ämnen (allergener) från olika djur och växter är besläktade med varandra, och att immunförsvaret därför har svårt att skilja dem åt.

Symtom på korsallergi

Några exempel på besvär i samband med korsallergi är svullna läppar som kan sticka och klia, och klåda i halsen eller munnen när man äter till exempel äpple, päron, stenfrukter, rotfrukter eller nötter. Ungefär hälften av alla personer som är allergiska mot björk-, hassel- och alpollen får lindriga symtom som klåda i munnen när de äter hasselnötter.

Inte sällan är det björkpollenallergiker som får problem med korsallergi. Allergi mot gråbopollen kan också ge kraftiga reaktioner mot vissa livsmedel, som selleri, morot, paprika, banan och melon. Däremot är det ovanligt med korsallergi hos gräspollenallergiker även om vissa kan reagera på lök, tomater, ärtor, bönor och jordnötter.

Sidan uppdaterad 2023-03-03