Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Vårtecken

Hur långt har våren kommit hos dig?
Vårkollen - Rapportera hur långt blomning och lövsprickning har kommit den 30 april – 1 maj.

VårteckenFörstora bilden

Vårtecken. Foto: Pia Östensson

Nu är det äntligen vår! Solen stiger allt högre upp på himlen och smälter snö och is och många vårtecken har redan noterats på många platser i vårt avlånga land. Vi på Palynologiska laboratoriet (pollenlabbet) på Naturhistoriska riksmuseet vill puffa för Vårkollen.

Vårkollen vill veta hur långt våren har kommit i landet. Har du redan sett eller väntar du på dina första vårtecken? Hur ser det ut hos dig? Rapportera in dina vårtecken på Vårkollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bara under två dagar, 30 april och 1 maj tas observationer emot. Den 2 maj presenteras resultatet. Vill du rapportera mer? besök Naturens kalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här på Palynologiska laboratoriet har vi stor hjälp av fenologiska observationer. Speciellt intresserade är vi av de allergena trädens blomstart som kan hjälpa oss att ställa bättre prognoser för områden där vi inte har några mätstationer. Palynologiska laboratoriet är medlemmar i Svenska fenologinätverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där vi rapporterar in våra observationer på sidan Naturens kalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fenologi är läran om återkommande företeelser i naturen som inom växtvärlden är de viktiga händelserna lövsprickning, blomning, fruktsättning, höstlövsfärger, lövfällning. I djurens värld observeras bland annat fåglars flytt, när bina drar, djurens vintervila och de första ungarna.

Sälg i blom, hanblommor.Förstora bilden

Sälg i blom, hanblommor. Foto: Pia Östensson

Med hjälp av långa mätserier med fenologiska data kan man få en uppfattning när t.ex. en viss art vanligtvis börjar blomma, om det har skett någon tidsförskjutning i blomstart, fruktsättning etc. Vårens ankomst kan variera stort mellan åren. Skiftningarna styrs bl.a. av ljus, nederbörd och temperaturer.

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar och genomfördes första gången 2015. Tiotusentals observationer från hela landet om vitsippans, tussilagons, sälgens och häggens blomning samt björkens lövsprickning rapporteras in varje år.

Svenska Botaniska Föreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Svenska fenologinätverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för genomförandet.

Sidan uppdaterad 2023-08-11