Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Du är här:

Pollenlabb och mätstationer

Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet samarbetar med en rad aktörer. Tillsammans mäter vi under 2023 pollen på 22 platser i Sverige. För mätstationen i Stockholm finns en av världens längsta mätserier av luftburet pollen medan det på andra håll i landet helt saknas pollenmätningar.

Mätstationernas placering

En mätstation ska helst ge data som är representativ för ett stort område samtidigt som den ska vara till hjälp för så många allergiker som möjligt. Placeringen ska grundas på vetenskapliga bedömningar av växt- och klimatzoner. Att hitta en fysisk placering, ett lämpligt tak där någon kan sköta utrustningen, är svårare än man kan tro. Antalet mätstationer i landet har varierat över tid, ofta beroende på en osäker ekonomisk situation. Vissa stationer har lagts ner och andra har tillkommit.

De sydliga och norra mätstationerna

Pollenlabb Göteborg

Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.ansvarar för mätstationerna Göteborg, Malmö, Kristianstad, Hässleholm, Bräkne-Hoby, Skövde samt Östersund. Mätningar av luftburet pollen har bedrivits i Göteborg sedan 1975.

Kontakt

För pollenlaboratoriet i Göteborg ansvarar: Åslög Dahl, Fil. dr. Tel: 031-786 2664, mobiltelefon: 0707-55 69 62.

Pollenlabb Umeå

Pollenmätningarna i Umeå har bedrivits sedan 1979 och drevs av pollenlabbet i Umeå fram till och med 2020. Umeålabbet ansvarade även för pollenmätningar i Sundsvall, Piteå och Nässjö.

Från och med 2022 driver Miljöarkeologiska laboratoriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Umeå universitet pollenmätningarna i Umeå. MAL ansvarar och utför analyser även för Sundsvall, Piteå och Abisko.

Kontakt


Christos Katrantsiotis
090-786 50 99

Mellansvenska mätstationer

Palynologiska laboratoriet i Stockholm

Palynologiska laboratoriet ansvarar för mätningarna i Stockholm samt utför analyser av prover från mätstationerna i Kiruna, Ljusdal, Borlänge, Forshaga, Gävle, Jönköping och Visby.
Mätningar av luftburet pollen i Stockholm har bedrivits sedan 1973. Det är en av de längsta mätserierna i världen.

Kontakt

Palynologiska laboratoriet

Några pollenlabb finns på sjukhus

Eskilstuna

Mätstationen i Eskilstuna drivs i samarbete med Unilabs AB, Laboratoriemedicin på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Region Sörmland. Mätningarna i Eskilstuna har bedrivits sedan 1975.

Mer information om pollenmätningarna i Eskilstuna får du av Susanne Fröjdendal på Unilabs, Mälarsjukhuset. Telefon: 070-3703860

Jönköping

Pollenmätningarna i Jönköping har tidigare drivits i samarbete med Region Jönköpings län och Laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som analyserat och gjort prognoser. Mätstationen har funnits sedan 1988.

Från och med 2022 görs mätningarna i fortsatt sammarbete med Länssjukhuset Ryhov, Patientinformationen, medan analyserna utförs av Palynologiska laboratoriet, Naturhistoriska riksmuseet.

Norrköping

Mätstationen i Norrköping drivs i samarbete med Region Östergötland och Laboratoriemedicin sjukhus Norrköping på Vrinnevisjukhuset. Mätningarna i Norrköping har bedrivits sedan 1985.

Mer information om pollenmätningarna vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping får du av Mikaela Wering på Laboratoriemedicin sjukhus Norrköping. Telefon: 010-104 44 93

Västervik

Mätningarna av luftburet pollen utförs i samarbete med Avdelningen för Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Västerviks sjukhus och Diagnostiskt centrum, Region Kalmar län. Mätstationen i Västervik har funnits sedan 1987.

Mer information om pollenmätningarna i Västervik får du av Ann-Cathrin Petersen vid Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Västerviks sjukhus. Telefon: 0490-86 100

Sidan uppdaterad 2024-04-09
Sidan uppdaterad 2024-04-09