Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Liten pollenskola - björk

Nu är det dags att kika på hur björkens blommor ser ut och hur man kan se när det är dags för pollensläpp. Och finns det allergivänliga björkar? Fjärde delen av pollenskolan.

En kvist med hon- och hanhängen, björk - Betula.Förstora bilden

Hanhänge bildat under sensommaren, redo för övervintring. Foto: Pia Östensson

Björkväxter

I Sverige finns tre arter av björk, nämligen vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Betula som är björkens släktnamn ingår i familjen Betulaceae - björkväxter. Hit hör också al, hassel och avenbok. Deras nära släktskap är anledningen till att björkpollenallergiker ofta också reagerar på andra pollen inom samma familj.

Blommorna

Björkar har enkönade blommor dvs blommor med bara ståndare eller bara pistiller. Blommorna är tätt samlade i ax. Hängena anläggs redan under sensommaren. Honhängena övervintrar inuti knopparna och blir synliga först vid lövsprickningen medan hanhängen är synliga så fort de har anlagts. De är ganska små och hårda till att börja med, men mjuknar och blir förlängda ju närmare blomningen kommer. När det är dags syns ståndarna tydligt och hängena sladdrar i vinden.

Eftersom det är i hanblommornas ståndare det finns pollen kan man få ett hum om kommande säsongs pollenmängd långt innan pollensäsongen startar genom att kontrollera hur många hängen det finns på björkarna. Ett enda hänge med hanblommor innehåller flera miljoner pollen.

Ax/hänge med honblommor. Vid varje fjäll finns tre honblommor. Notera pistillernas röda märken där pollenkornen ska landa. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Ax/hänge med honblommor. Notera pistillernas röda märken där pollenkornen ska landa. Foto: Pia Östensson

Sälg - hanblommorFörstora bilden

Hängen med hanblommor redo att släppa pollen. Foto: Pia Östensson



Liksom alla vindpollinerade växter satsar björkarna på många pollen istället för att smycka sig med vackra blomblad för att locka till sig insekter för sin pollentransport. Många vindpollinerande växter blommar på bar kvist vilket kan ha sina fördelar så som att det kan vara lättare för pollenkornen att hitta rätt och inte fastna på en massa löv eller för att träden skulle vara tvungna att vänta lite för länge och kanske inte hinna bilda sina frön om löven skulle behöva titta ut. Hos björkarna sker blomningen samtidigt som lövsprickningen.

När blommar björken

Det svåra kan vara att pricka in starten men också hur länge säsongen kommer att pågå och hur höga halterna generellt kommer att vara. Här spelar vädret en stor roll, ovanligt låga temperaturer eller ovanligt höga temperaturer, förskjuter eller tidigarelägger säsongen. Även om det ser ut att bli rekordhöga halter för att träden är proppfulla med hängen så kan ett bakslag i temperatur eller regn och snö under några dagar förstöra växternas blommor så att det istället blir ovanligt låga halter

Varje år får vi frågan om årets säsong är normal. Naturen är komplex och många träd har ett cykliskt beteende och beroende på diverse olika faktorer är det sällan de anlägger samma mängd blommor varje år. Tillsammans med väder och vind kan det vara väldigt knepigt att sia alltför tidigt hur pollensäsongen kommer att se ut och ingen säsong är den andra helt lik.

Mogna frön redo att spridas med vinden. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Mogna frön redo att spridas med vinden. Foto: Pia Östensson

Björk i blomFörstora bilden

Björk i full blom. Foto: Pia Östensson

 

Björkens frö är en nöt

När pollenkornen väl hittat fram till rätt pistill kommer det inom kort bildas frön. Honhängena som till en början är upprättstående blir efter bildandet av frukterna hängande. Björkarnas fröer är små vingkantade nötter som vid mognad sprider sig med vinden i augusti – september.

 

 

Allergivänlig björk

Ett tips till landskapsarkitekten, trädgårdsmästaren eller alla som älskar björkar men är allergiska. Det finns en björk som är perfekt för allergikern, ornäsbjörk - Betula pendula 'Dalecarlica'! Ornäsbjörken har inga han-blommor och producerar därför inga pollen. Den är dessutom lika vacker om inte vackrare än våra vanliga björkar. Vit stam med ett frodigt hängande bladverk av djupt flikiga blad.

Alla äkta ornäsbjörkar härstammar från det exemplar som hittades av Hans Gustaf Hjort på sin gård Lilla Ornäs i Dalarna 1767. Ornäsbjörken är en naturlig mutation av Betula pendula. 1985 utsågs ornäsbjörken till Sveriges riksträd och i varje kommun skulle ett exeplar planteras. Det man inte visste då var att man planterade en helt annan klon av flikig björk, Betula pendula 'Laciniata'. Felet ska ha rättats till och äkta ornäsbjörk planteras i våra kommuner. För att vara säker på att det är ett äkta exemplar ska plantan vara märkt Betula pendula 'Dalecarlica' E™, ornäsbjörk E.

Sidan uppdaterad 2021-04-22