Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Gran- & tallpollen, ett gissel även om man inte är allergisk

Just blommar gran och tall och även om det orsakar problem finns det också en del saker som är lite speciella och intressant med just de här pollenslagen.

Tall - Pinus sylvestris Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Tall - Pinus sylvestris Foto: Pia Östensson

Barrträd

Gran (Picea) och tall (Pinus) tillhör en grupp växter som kallas barrväxter. Här ingår fera arter som producerar väldigt mycket pollen och en del är kraftigt allergena. Som tur är så är de mest allergena ovanliga i Sverige och finns mest i botaniska trädgårdar.

Det ryker i skogen

Gran och tall är ett träd som släpper väldigt mycket och stora pollen och när den sprider sina pollen kan ibland det se ut som gul rök över träden.

Gran släpper pollen. Filmat av Yessenia Rojas Sepulveda

Gran- (stora) och  tallpollen (mindre) med luftblåsor samt några små rosa ekpollen i ljusmikroskop. Foto: Pia ÖstenssonFörstora bilden

Granpollen (stora) och tallpollen (mindre) med luftblåsor samt några små rosa ekpollen i ljusmikroskop. Foto: Pia Östensson

Flyter på vatten

Flera av barrträden har pollen med en eller två luftsäckar som hjälper dem att flyga längre i luften. Det här gör också att de flyter på vatten och det gula men nu kan se på vattenpölar och i strandkanter är pollen från gran och tall.

 

Granpollen på en mobiltelefon Foto: Björn GeddaFörstora bilden

Granpollen på en mobiltelefon Foto: Björn Gedda

Granpollen på en mobiltelefon Foto: Björn GeddaFörstora bilden

Granpollen på en mobiltelefon Foto: Björn Gedda

Stora pollen

De flesta växter har pollen som är för små för blåtta ögat men några av barrväxterna har pollen om är tillräckligt stora för att se med blotta ögat. Till exempel granen har pollen som så stora att de tydligt kan ses som gula prickar om man til exempel lägger sin mobiltelefon på ett bord utomhus. dess pollen är faktiskt fem gånger så stort som ett björkpollen och tio gånger så stort som ett pollen från brännässlor. Som tur är så är allergier mot gran- och tallpollen är ovanligt men just att de är så stora och förekommer i så stora mängder gör att de ändå kan ändå irritera både allergiker och ickeallergiker. Och de som funderar på att måla hus och trädgårdsmöbler, tvätta fönster eller bilen gör nog bäst i att vänta tills pollenspridningen är över.

Sidan uppdaterad 2022-06-03