Startsida
naturhistoriska riksmuseets logga
Logotyp för pollenrapporten

Pollensäsongen har startat.

Trots en kall vinter och mycket snö har nu pollensäsongen kommit igång i Syd- och Mellansverige. Flera av mätstationerna har uppmätt låga halter av både al- och hasselpollen.

Hassel i blom. Foto: Agneta EkebomFörstora bilden

Hassel i blom. Foto: Agneta Ekebom

Göteborgsstationen har haft kontinuerlig mätning året runt sedan början av 2022 och flera stationer i Syd- och Mellansverige är igång sedan några veckor.

Att hasseln blommar i februari är inte alls konstigt. Milda höstar och vintrar kan hasseln börja blomma redan i december. Det brukar inte vara någon omfattande blomning utan handlar om enstaka buskar som i sin tur bara sprider pollen från några av sina hängen. Den är en så kallad opportunist, så den kommer igång så fort det blir plusgrader. När det blir kallt ”stängs blomningen av” utan att hängena tar någon skada. När det sedan blir några dagar med milt väder kan hasseln fortsätta med sin pollenspridning.

Alen har också börjat släppa sitt pollen, och då är det främst gråal det handlar om. Klibbal, som är vanligare i södra Sverige, är något senare och kommer tidigast igång med blomningen om ett par tre veckor.

Den närmaste veckan kommer dock hela landet att få lite kallare temperaturer vilket gör att blomningen dämpas något.

Sidan uppdaterad 2024-02-05